ТИХО 1

1. Тихо, негромко, бесшумно

. Епифанъ же рече к Иоану тихо (μετὰ ἡσυχίας). (Пов. о ж.Епиф.) Усп.сб., 274. XII–XIII вв.

(1318): И вземъ книгу начатъ сам псалмы молвити тихо и со умилениемъ и глубокымъ въздыханиемъ, точя слезы, яко рѣку. Моск.лет., 164. XVI в.

Убогии възглаголет, ино рекут: молчи ты, убогии человѣче! неправду глаголеш. А богатыи тихо речет – вси людие чюют. Сл.Дан.Зат., 45. XVII в.

Тихо, тихо! Божия милость во всем да будет с тобою. НЕМ.НЕТ Артакс.действо, 156. 1672 г.

Не тиха дождь опускаетца, не пава птица воскликнула, красна двц҃а слова промолвила. Переп.частн.лиц, 266. XVII в.

2. Мягко, задушевно

. Сиа услышавъ, божий человекъ онъ с радостию (не тре)пеща и тихо отвѣщаваше (ὁμαλῶς). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 116. XVI в.

~ XI–XII вв.

Сиа Иоасафу съ слъзами глаголюще, старець, кротко утѣшая его и тихо... вѣща (ὁμαλῶς). Там же, 263. || Благосклонно. Тихо подаждь намъ, Слово Бжи҃е, избавление (εὐμενῶς). Мин.Пут.&sup&3&sup&, 28. XI в.

|| Смиренно. Трьпѣливаго лице и обычаи присно съпрятано, и очи его тихо глядаета (προσηνές). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 161. XI в.

И ходи убо поникъ и гл҃и тихо, ступая ясно, да тя члв҃ци чьтуть (в греч. иначе: ὡς μεταμόλις ‘подобно кающемуся’). (Ж.Нифонта) Выг.сб., 85. XII в.

Стеня ходи и очи възводя тихо, да ти рекуть члв҃ци: се есть отьць великъ (γαληνῶς). Там же.

3. Медленно, неторопливо

. Буди... очи имѣя въ земли, умьнѣи же въ нбс҃и... нозѣ тихо ступаюшти, а умьнѣи скоро текушти къ вратомъ нбе҃с(ь)ныимъ. Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 172. Потомъ приступивъ Архелаи тихо, паде прѣд ногама кесаревыма (ἡσυχῆ). Флавий Полон.Иерус. (Арх.), 148. XV в.

~ XI–XII в.

(1185): И тако идяхуть [Игорь и его братья] тихо, сбираюче дружину свою. Ипат.лет., 638. Ок. 1425 г. И ехал... 2 месяца, потому что вожи вели по улусом тихо, для того что оказывали людей, а скорым де ходом мочно было до Цысана и дойти 2 недели. (Тобол.) Сл.Сиб., 155. 1648 г.

Катаргою и во время противнаго вѣтра или безвѣтрия спѣшно мочно впередъ плыти, а во время добраго вѣтра парусомъ не тише карабля бѣжить. ДАИ V, 404. 1668 г. А ходъ нашъ былъ исъ царства хотя и тѣмъ же путемъ, однакожде гораздо тишае. Спафарий.Китай, 331. 1678 г. А буде пение идете тихо, и в то время знамя становится сие... а зовется двойное такто. А рукою мерити его за два такта. Певч.азб., 184. XVII в. – Как название киноварной пометы при знаках безлинейной певческой нотации для указания на то, что мелодия должна исполняться неторопливо. А тол<ь>ко где ступаютца по обычаю, и у тех степенных помет не ставят, також и над сложитиями степенными пометами не помечат<ь>, а помечат<ь> тихо. Сказ. о помет.знам., 48. XVII в. Известно буди, яко где писанныя буквы не все имеются за согласие, но за ино знаменование... Т – тихо. Певч.азб.&sup&1&sup&, 241. XVII в. || Осторожно. А сказываютъ де [казаки при расспросе], что калмыцкие люди... перешли... черезъ Волгу... а переходили де з большою нужею, потому что на Волгѣ ледъ былъ худъ, и для животины переходили тихо. Дон.д. IV, 3. 1648 г.

|| Организованно, в порядке. Зане не обычаи имъ [римлянам] есть обратити плещи, когда побѣжени будуть, но тихо отступають, яко не знати бѣгания ихъ (μήτε ἄτακτον... τὴν ὑποχώρησιν γενέσθαι). Флавий Полон.Иерус. (Арх.), 211. XV в.

~ XI–XII в.

Уесписианъ... отступаше въспять тихо, не обращаа плѣщю (ὑπὸ πόδα). Там же, 238.

4. Слегка, несильно

. И тому бывшу пад пред ногама его валяшеc<я>. Преподобному же ударившу и тихо по выи и сотворившу млт҃ву, возопи тъ: шию ми, прпд҃бныи! (Ж.Феод.Сик.) ВМЧ, Апр. 22–30, 820. XVI в.

Девгении... Стратига нагна, удари его рогвицею тихо сверхъ шелома. Девг.д.&sup&1&sup&, 151. XVIII в.

~ XI–XII вв.

5. Спокойно, мирно, безмятежно

. Словомъ окрьмьчьствуеми страстьную бурю тихо прѣидосте, сщ҃еномч҃нци прб҃лажении. Мин.Пут.&sup&3&sup&, 80. XI в.

Безумьнъ въ смѣсѣ вьзносить гласъ, мужь же коварьнъ едъва тихо осклабиться (Сир. XXI, 20: ἡσυχῆ). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 140. XI в.

Ст҃ую свою и трудолюбную дш҃у [св. Корнилий] мирно и тихо Гсв҃и предасть. Ж.Корн.Ком.&sup&1&sup&, 54. 1606 г. ~ 1589 г.

Руские держатца добрѣ тихо, и по ся мѣсто тол<ь>ко о титлах и о иных розговорех добрѣ много с ними дѣла было (stille). Куранты&sup&4&sup&, 134. 1649 г.

|| Безветренно. Насъ же дѣльма что имать [Бог] створити преславна, яко по образу Бж҃ию быхомъ и по подобью, ельмаже птича дѣл<ь>ма мала тако великое и гърдое дьржиться море, посредѣ зимы тихо стояти повелѣно. Изб. XIII в., 167.

6. Скрытно, тайно

. Он же пригласи ю [жену] к себѣ тихо. Ж.Павла Обн.&sup&3&sup&, 132. XVI в.

Накрепко приказал <би>скуп Бременскои готовитца сил<ь>но... а княз<ь> Люнебурскои еще де буд(ет) тихо стоять. Куранты&sup&2&sup&, 137. 1644 г.

Соемные люди послали ратных людеи, велѣли крѣпость королевскую Невяркъ разорить, а про мирное дѣло добрѣ тихо промышляют, договорные стат<ь>и посланы в Гохгюзенъ. Куранты&sup&3&sup&, 131. 1646 г.

– Ср. тихы.